Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2006

 

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Αθήνα

Τα καρκινογόνα αιωρούμενα σωματίδια υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια φθάνοντας στην υψηλότερη ως τώρα τιμή τους

Νέο ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημειώθηκε προχθές στην Αθήνα, η οποία τείνει να αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης σε ότι αφορά τουλάχιστον τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρωπινή υγεία, καθώς δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα και θεωρούνται καρκινογόνα. Ο ρύπος αυτός εκτινάχθηκε στα 133 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δίδοντας την υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής. Κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, αιτία ήταν η σκόνη που ήλθε από τη Σαχάρα. Ωστόσο σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα σημειώνεται υπέρβαση της οριακής τιμής των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, που δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές τον χρόνο. Το ζήτημα έχει προβληματίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μελετά σειρά μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ειδικότερα, προχθές τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) δημιούργησαν έναν κλοιό αφόρητης ατμοσφαιρικά ρύπανσης στην πρωτεύουσα, δίδοντας υψηλές τιμές σε όλους σχεδόν τους σταθμούς μέτρησης τους. Στη Λυκόβρυση, όπου σημειώθηκε η τιμή-ρεκόρ, έφθασαν τα 133 μικρογραμμάρια, στο Μαρούσι τα 69 μικρογραμμάρια, στην Αριστοτέλους τα 144 μικρογραμμάρια, στου Ζωγράφου τα 103, στην Αγία Παρασκευή τα 112 μικρογραμμάρια, στους Θρακομακεδόνες τα 84 και μόνο στο Γουδί έδωσαν «φυσιολογική» τιμή φθάνοντας τα 39 μικρογραμμάρια.

Εκτός από τη σκόνη, σταθερή πηγή για τον επικίνδυνο αυτόν ρύπο αποτελεί κυρίως η κυκλοφορία των οχημάτων και δευτερεύοντος όλες οι μηχανές εσωτερικής καύσης, όπως οι βιομηχανίες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης. Όλες αυτές οι καύσεις, ιδιαίτερα όταν είναι ατελείς, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επικίνδυνοι ρύποι του νέφους της Αθήνας. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των ρύπων στην πρωτεύουσα προέρχεται από τους καταλύτες των οχημάτων που δεν έχουν αντικατασταθεί, αν και έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους, από τα φίλτρα στις βιομηχανίες που δεν αντικαθίστανται, ενώ πολλοί καυστήρες πολυκατοικιών δεν συντηρούνται. Τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνουν ότι από τα 3.945.700 καταλυτικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αθήνα, τα 1.100.000 δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά και όσα έχουν Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ελεγχθεί σωστά. Οι εισαγωγείς καταλυτών υπολογίσουν ότι ο ένας στους πέντε δεν αντικαθίσταται. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολυτεχνείου, είναι εξαιρετικά υψηλές, και μάλιστα εμφανίζουν σταθερή αύξηση κάθε χρόνο, Το βασικότερο αντίδοτο στα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται οι δενδροφυτεύσεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, την πάταξη της νοθείας των καυσίμων, την άρτια λειτουργία των ελέγχων, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων.