ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ                                          του Δημήτρη Ρίζου
  Ειδήσεις

Θαυματουργός ο κρόκος της Κοζάνης

 

Μοναδικό φάρμακο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών αλλά και ένα γευστικό καρύκευμα αποτελεί ο κρόκος Κοζάνης. Στις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητες του σπάνιου βοτάνου που παράγεται αποκλειστικά στην Κοζάνη και είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο θα αναφερθούν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα Κρόκος – Το χρυσάφι της ελληνικής γης» που διοργανώνει στις 11 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πολύχρονων ερευνών Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών μέσα από τα οποία αποδεικνύεται η μεγάλη αξία του κρόκου. Στην ημερίδα θα δώσουν το παρών» επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν οι παρακάτω ακαδημαϊκοί: ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην έδρα Αιματολογίας κ. Ζαχαρίας Σινάκος με θέμα Βιολογική δράση του κρόκου», ο καθηγητής Ενόργανης Ανάλυσης – Οργανικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μόσχος Πολυσίου με θέμα Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων ΑΠΘ κ. Μαρία Τσιμίδου με θέμα Η θέση του κρόκου στον κόσμο των αρτυμάτων», ο επίκουρος καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πέτρος Ταραντίλης με θέμα Επίδραση συστατικών του κρόκου στα λευχαιμικά κύτταρα Κ562 και ΗL60» και οι λέκτορες Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Φωτεινή Λάμαρη και Νικόλαος Πιτσίκας με θέματα Νεότερα δεδομένα για τη συμβολή του κρόκου στη νευροπροστασία και τον καρκίνο του μαστού» και Ο ρόλος του κρόκου στις διαδικασίες μνήμης» αντίστοιχα.

Επίσης, στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Μεξικανός επιστήμονας κ. Firkat Abdullaev εκ μέρους του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής της χώρας του με θέμα Βιολογικές ιδιότητες και ιατρική χρήση του κρόκου», η παρουσιάστρια παραδοσιακών προϊόντων κ. Μαίρη Παναγάκου με θέμα Crocus sativus, ιστορία – παράδοση» καθώς και ο διακεκριμένος συγγραφέας – δημοσιογράφος, γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης με θέμα Ο κρόκος στη διατροφή». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ Α.Ε. και τον συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών Κοζάνης.