Πελαργόνιο το εύοσμο (αρμπαρόρριζα)

 

Επιστ. Όνομα :  Pelargonium odoratissimum

Οικογένεια     :  Geraniaceae

Καταγωγή      :  Νότια Αφρική

 

Περιγραφή  : Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές αρωματικό φυτό με έρπουσα ανάπτυξη. Η αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και διαθέτει φύλλα οδοντωτά που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίβεις. Τα φύλλα της είναι χνουδωτά, ανοιχτοπράσινα, πολυσχιδή, οδοντωτά, πολύ εύοσμα και άνθη λιλά.

 

Ανθοφορία : Η εποχή άνθισης της αρμπαρόριζας είναι την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και σχηματίζει λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ-μωβ. Τα άνθη της φέρονται σε ταξιανθία τύπου σκιαδίου και φέρουν 5 πέταλα.

 

Πολλαπλασιασμός : Ο πολλαπλασιασμός της αρμπαρόριζας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα που παίρνουμε την εποχή της άνοιξης.

 

Απαιτήσεις : Η αρμπαρόριζα είναι φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη, το οποίο προτιμάει τις ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ (πλούσιο σε άμμο) ώστε να αποστραγγίζει πολύ καλά. Οι ρίζες του δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία. Όταν αναπτύσσεται στο έδαφος ενός κήπου κατάλληλα είναι τα αραιά και πολύ πλούσια ποτίσματα, Όταν αναπτύσσεται σε φυτοδοχεία τότε τα ποτίσματά του θα πρέπει να είναι πιο συχνά. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ άγονα εδάφη. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Είναι επιδεκτικό στα κλαδέματα, ακόμα και σε πολύ αυστηρά κλαδέματα τα οποία είναι απαραίτητα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μία μαζεμένη και συμπαγή όψη του φυτού. Καταλληλότερη εποχή είναι νωρίς την άνοιξη.

 

Διακοσμητική αξία : Καλλιεργείται κυρίως για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Ως διακοσμητικό φυτό φυτεύεται σε γλάστρες και κήπους.

 

Χρησιμότητα : Η αρμπαρόριζα είναι συγχρόνως αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Συγκεκριμένα, η αρμπαρόριζα πολύ συχνά φυτεύεται σε κήπους και καλλιεργείται σε γλάστρες στα μπαλκόνια για καλλωπιστική χρήση. Παράλληλα, τα φύλλα της αρμπαρόριζας συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδες, σε παγωτά καθώς και σε λουκούμια. Η αρμπαρόριζα θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με το βασιλικό, το φασκόμηλο, τη λεβάντα, και το δενδρολίβανο.