Αβέλια

 

 

Επιστ. Όνομα :  Abelia x grandiflora

Οικογένεια     : Caprifoliaceae

Καταγωγή      : Κίνα , Ιαπωνία , Μεξικό

 

 

Περιγραφή  : Θάμνος ημιαειθαλής , ύψους 1-1,5 m , αλλά σε πολύ ψυχρά κλίματα χάνει τμήμα του φυλλώματός του . Κάνει μεγάλα κλαδιά , που λόγω του μήκους τους, γέρνουν συνήθως προς τα κάτω . Τα φύλλα του είναι λαμπερά σκουροπράσινα , μικρά σε μέγεθος , λογχοειδούς μορφής . Ανάλογα με την εποχή του έτους όμως , αλλάζουν απόχρωση , αρχίζοντας από κοκκινωπό χρώμα την Άνοιξη , μετατρέπονται σε σκουροπράσινα το Καλοκαίρι, και φθάνουν σε απόχρωση του καφέ το Φθινόπωρο .

 

Ανθοφορία : Άνθη μικρά , μορφής χωνιού η σωληνοειδή , λευκά , συνδυασμένα με ροζ αποχρώσεις , μήκους 2 cm . Αναπτύσσονται σε μικρές επάκριες των νέων βλαστών συστάδες , δημιουργώντας πολύ όμορφα μπουκέτα . Ανθίζει σχεδόν όλο το καλοκαίρι , έως και το Φθινόπωρο ( Ιούνιο έως Οκτώβριο )  .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα μήκους περίπου 10 cm , που λαμβάνονται από ημιξυλοποιημένους βλαστούς του τρέχοντος έτους τον Ιούλιο η Αύγουστο . Στρωμάτωση των μοσχευμάτων σε άμμο ποταμού και διατήρηση τους σε κλειστό περιβάλλον ελεγχόμενης υγρασίας και θερμοκρασίας για 4 έως 5 εβδομάδες, ενθαρρύνει την ανάπτυξη ριζοβολίας των μοσχευμάτων .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τα ηλιόλουστα . Οι παλαιοί βλαστοί , που έχουν ανθίσει , καθώς και οι αδύνατοι κλάδοι η όσοι έχουν ξεραθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα , πρέπει να αφαιρούνται .

 

Διακοσμητική αξία : Το κόκκινο χρώμα των βλαστών , η εναλλαγή χρωματισμών του φυλλώματος ( κόκκινο , σκουροπράσινο , χαλκόχρωμο ) και η πλούσια ανθοφορία την θερμή περίοδο .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό που η καλλωπιστική του αξία οφείλεται τόσο στο κοκκινωπό χρώμα των βλαστών και του φυλλώματος όσο και στα λευκορόδινα άνθη του . Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες , στον κήπο κατά συστάδες , με άλλα πολυετή φυτά αντίστοιχης ανάπτυξης , η εν σειρά . Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται ώστε να μην φυτεύομαι μπροστά του φυτά μεγαλύτερης ορθόκλαδης ανάπτυξης .