Ελάτη (Έλατο)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Abies alba

Οικογένεια     :  Pinaceae

Καταγωγή      :  Ευρώπη , Β. Αμερική , Β. Ασία , Β. Αφρική , Ταϊβάν

 

 

Περιγραφή  : Σκληραγωγημένο αειθαλές δέντρο με σχήμα πυραμιδοειδές , ύψος πάνω από 30 m και αργή ανάπτυξη . Τα κλαδιά του φύονται σχεδόν κάθετα στον κορμό του . Η κόμη του φυτού είναι πυκνή και συμπαγής . Τα φύλλα του είναι σύνθετα και απαρτίζονται από βελονοειδή , επιμήκη , φυλλάρια , μήκους 2,5 cm  περίπου και χρώμα σκουροπράσινο .

 

Ανθοφορία : Τα άνθη του είναι ξεχωριστά κατά γενετικό φύλλο , διακρινόμενα σε αρσενικά και θηλυκά . Τα αρσενικά άνθη είναι ίουλοι χρώματος κίτρινου , ενώ τα θηλυκά σχηματίζουν πολύ διακοσμητικούς καρπούς (κώνους) , που φύονται όρθιοι επί των κλαδιών , με αποχρώσεις ωχροπράσινες , καφέ η ερυθρές . Ανθίζει την Άνοιξη .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο την Άνοιξη .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσετε σε καλά αποστραγγιζόμενα , βαθειά εδάφη . Αντέχει στο κρύο , που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητο για την φυσιολογική του ανάπτυξη , αναζητώντας επίσης υψηλή εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία . Προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη .

 

Διακοσμητική αξία : Το όμορφο σχήμα του , οι διακοσμιτικοί κώνοι που σχηματίζει , το μέγεθος και η συμπαγής του εμφάνιση , είναι τα χαρακτηριστικά που του επιδίδουν ιδιαίτερη διακοσμιτική αξία . Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε και την χρήση του ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο . Ιδιαίτερη διακοσμιτική αξία έχουν και οι ποικιλίες με γαλάζιο φύλλωμα , όπως και οι νάνες ποικιλίες .

 

Χρησιμότητα : Φυτεύεται μόνο του η κατά συστάδες . Είναι πολύ όμορφο μέσα στους χλοοτάπητες . Συνδυάζεται με άλλα νάνα κωνοφόρα σε βραχόκηπους (νάνες ποικιλίες ) . Σπανιότερα το χρησιμοποιούμε για δενδροστοιχίες , ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές . Δεσπόζει με τρόπο επιβλητικό στο κέντρο πλατείας , πάρκου κλπ , όπως και πλησίον εισόδων μεγάλων κτηρίων .

 

Ποικιλίες :  A. alba (Silver) & var. pyramidalis

A. amabilis (Cascade )

A. balsamea (common Balsam )

A. cilicica; A. cephalonica (Greek ) & var. Meyer's Dwarf

A. concolor (White or Colorado) & var. Candicans, Compacta, Violacea

A. Fargesii; A. Forrestii;

A. Fraseri (Southern Balsam)

A. grandis (Giant)

A. homolepis (Nikko - very dark green leaves, silvery beneath)

A. koreana (Korean - sm., dark green leaves, silver beneath & purple cones w/ white bracts) & var. Silberlocke; A. recurvata; A. squamata (bluish-green leaves w/ white bands beneath & purplish-brown, flaky bark); A. procera;

A. nobilis (Noble)

A. Nordmanniana (Caucasian) & var. Golden Spreader;

A. Pinsapo (Spanish) & var. glauca

A. spectabilis.

A. Vietchii (glistening, dark green leaves, silvery beneath);