Άκανθα

 

 

Επιστ. Όνομα :  Acanthus mollis

Οικογένεια     :  Acanthaceae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος , Ασία , Αφρική .

 

 

Περιγραφή  : Φυτό ποώδες πολυετές . Φύλλα μεγάλα έλλοβα που φέρονται σε μακρύς μίσχους οι οποίοι βγαίνουν από τον λαιμό του φυτού . Χρώμα φύλλων σκούρο πράσινο με στιλπνή επιφάνεια . Το φυτό έχει την μορφή ροζέτας .

 

Ανθοφορία : Άνθη πολλά σε ταξιανθία στάχυ . Μορφή σωληνοειδή , λευκά έως ρόδινα  . Τα βράκτια φύλλα των ανθέων  φέρουν αγκάθια στις άκρες , και είναι μπλε μωβ  χρώματος  . Όλη η ταξιανθία  φέρεται στην κορυφή ισχυρού ανθικού στελέχους που εκφύεται από την βάση του φυτού . Ανθίζει από Μάιο έως Ιούνιο .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρους την Άνοιξη και με μοσχεύματα ριζών τον Χειμώνα .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , αλλά προτιμά βαθειά και πλούσια εδάφη . Αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά σημεία , δεν ανέχεται την έντονη ηλιακή ακτινοβολία . Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες .

 

Διακοσμητική αξία : Το άσπρο χρώμα των ανθέων του σε αντίθεση με το μωβ των βρακτίων φύλλων και το σκουροπράσινο χρώμα του φυλλώματος ,  του προσδίδουν ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .

 

Χρησιμότητα : Το χρησιμοποιούμαι σε πάρκα , σε κήπους και φυτοδοχεία . Μας λύνει τα χέρια στην κηποτεχνία λόγω της προσαρμοστικότητας σε σκιερά σημεία . Πολύ καλά αναπτύσσεται στη σκιά των δέντρων δίνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα .