Σφένδαμος

(Άτσερ, Σφένδαμνος, Σφενδάμι)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Acer negundo

Οικογένεια     :  Aceraceae

Καταγωγή      :  Ευρώπη, Ασία , Βόρεια Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία .

 

 

Περιγραφή  : Δέντρο , φυλλοβόλο, με ύψος έως 15 m . Σχήμα σφαιρικό . Φύλλα σύνθετα (από 3-5 φυλλάρια) , πριονωτά η λοβωτά σε άλλα είδη . Χρωματισμός φύλλων ανοιχτό πράσινο στην επάνω επιφάνειά τους και χνούδι στην κάτω . Ο χρωματισμός των φύλλων , όπως και το ύψος , αλλά και η γενικότερη διάπλαση του φυτού διαφέρουν στα διάφορα είδη . Οι νάνοι ιαπωνικοί σφένδαμοι έχουν φύλλα κόκκινα , κίτρινα , πορτοκαλόχροα η και λευκίζοντα . Είναι δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη .

 

Ανθοφορία : Είναι φυτό δίκλινο , δηλαδή φέρει ξεχωριστά τα αρσενικά από τα θηλυκά άνθη . Τα αρσενικά άνθη σχηματίζουν ταξιανθία φόβη και τα θηλυκά βότρυ . Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη πριν την ανάπτυξη του φυλλώματος . Τα άνθη τελικά σχηματίζουν σπόρους , οι οποίοι φέρουν φτερό , και η πτώση τους προς το έδαφος, δημιουργεί σύντομη πτήση, σαν ελικόπτερο .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρους, μετά από στρωμάτωσή τους σε ποταμίσια άμμο, για 3-4 μήνες .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , αλλά προτιμά μη όξινα εδάφη . Απαραίτητη η ηλιοφάνεια . Είναι φυτό σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο . Οι νάνες Ιαπωνικές ποικιλίες πολλές φορές καψαλίζονται λίγο το καλοκαίρι .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο μέγεθός του, στο κανονικό του σχήμα και τις αποχρώσεις του φυλλώματος το Φθινόπωρο .  Στις νάνες έγχρωμες ποικιλίες στο χρώμα του φύλλωματός τους .

 

Χρησιμότητα : Το χρησιμοποιούμαι σε πάρκα , γήπεδα γκολφ και δεντροστοιχίες. Τις νάνες ποικιλίες σε κήπους, παρτέρια, γλάστρες , σε συνδυασμό με άλλα αειθαλή καλλωπιστικά φυτά .