Αγαύη (Αθάνατος)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Agave sp.

Οικογένεια     : Amaryllidaceae

Καταγωγή      : Κεντρική Αμερική , Μεξικό , Δυτικές Ινδίες .

 

 

Περιγραφή  : Μεγάλη ομάδα φυτών με σαρκώδη φύλλα ( Παχύφυτα ) που είναι διατεταγμένα σε μορφή ρόδακα . Τα γαλαζοπράσινα έως γκριζοπράσινα φύλλα , καταλήγουν , στις παρυφές τους , σε χαρακτηριστική λευκή λωρίδα η φέρουν λευκές ίνες . Οι κορυφαίες απολήξεις των φύλλων καταλήγουν σε αγκάθι , μικρότερο η μεγαλύτερο , αναλόγως του είδους . Υπάρχουν είδη διαφόρων μεγεθών από νάνα μέχρι και πολύ μεγάλα , με διάμετρο ρόδακα από λίγα εκατοστά του μέτρου , μέχρι και 3 m . Ανθίζει σε επάκρια ταξιανθία , όταν η ροζέτα είναι ώριμη ( ηλικία από 5 έτη στις μικρότερες ποικιλίες , μέχρι και 40 έτη για τα μεγαλύτερα είδη ) στην κορυφή υψηλού μίσχου , που αναπτύσσεται από το κέντρο της ροζέτας και σε ορισμένα είδη φθάνει τα 10 m ύψος . Η διαδικασία της άνθισης μπορεί να φθάσει και την διάρκεια ενός έτους .

 

Ανθοφορία : Ανθίζει σε επάκρια ταξιανθία , τα άνθη φέρονται στο μακρύ ανθικό στέλεχος που αναπτύσσεται από το κέντρο του ρόδακα  , όταν η ροζέτα είναι ώριμη , και έχουν χρώμα υπόλευκο . Μετά την άνθισή τους πολλά είδη , ξεραίνονται .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με τμήμα ανθικού στελέχους η με πλευρικές παραφυάδες που δημιουργούνται στη βάση του φυτού .

 

Απαιτήσεις : Είναι φυτά που ανέχονται την ξηρή ατμόσφαιρα . Δεν αντέχουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα  . Οι απαιτήσεις σε υγρασία είναι σχετικά μικρές . Απαιτεί σημεία με πλούσιο φωτισμό και ηλιοφάνεια .

 

Διακοσμητική αξία : Το σαρκώδες φύλλωμά του ταιριάζει ιδιαίτερα σε βραχόκηπους και μεμονωμένα σημεία , σε γωνίες η ενδιάμεσα του χλοοτάπητα .

 

Χρησιμότητα : Σε βραχόκηπους , ζαρντινιέρες , γλάστρες και ιδιαίτερες γωνιές κήπων , ακόμη και ενδιάμεσα του χλοοτάπητα .