Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα

 

Agrotis segetum, Agrotis ypsilon

 

Προσβάλουν  πολλές καλλιέργειες, συνηθέστερα το βαμβάκι, τα τεύτλα, τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό, τα ψυχανθή. Πρόσφατα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα και σε χλοοτάπητες, ιδιαίτερα σε έτοιμους (Εικόνα 7).

 

Συμπτώματα

Οι προνύμφες (κάμπιες) διαθέτουν στοματικά μόρια μασητικού τύπου και κόβουν τα νεαρά φυτάρια στον λαιμό (επάνω από το σημείο έκφυσης από το έδαφος) (Εικόνα 2). Τα φύλλα στην αρχή παρουσιάζουν δυσδιάκριτα φαγώματα, τα οποία στη συνέχεια εξελίσσονται σε τρύπες, σχισίματα ή περιφερειακά φαγώματα από την συνεχιζόμενη δραστηριότητα των προνυμφών. Σε προχωρημένο στάδιο της προσβολής, οι μεγαλύτερης πλέον ηλικίας προνύμφες είναι περισσότερο αδηφάγες και συνήθως κατατρώγουν ολοκληρωτικά τόσο τις ρίζες, όσο και τα νεαρά φυτάρια. Στα τεύτλα και στις πατάτες μπορεί να ανοίξουν τρύπες ακόμα και στους καρπούς.

Μορφολογία του εντόμου

Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι άτριχες, κυλινδρικές, πράσινου χρώματος σε νεαρή ηλικία και γκριζοκάστανου χρώματος αργότερα (Εικόνα 3), και φθάνουν σε μήκος τα 4-5 εκατ. Η κεφαλή είναι καστανή, φέρουν 3 ζεύγη ποδιών στο θώρακα και 5 ζεύγη κοιλιακών ψευδοπόδων (Εικόνα 4)

Ακόμη φέρουν τρεις σκούρες επιμήκεις ραβδώσεις (Εικόνα 1). Όταν νοιώσουν άγγιγμα κουλουριάζονται αμέσως με την κεφαλή στο κέντρο.

Τα ακμαία (πεταλούδες) έχουν μήκος 20 χιλ. περίπου και γκριζοκάστανο χρώμα. Οι πρόσθιες πτέρυγες έχουν σκουρότερο χρώμα και διακοσμούνται με νεφροειδή σημάδια και γραμμές ζικ-ζακ (Εικόνα 6).

Διαχειμάζουν σε καστανοκόκκινα βομβύκια μέσα στο έδαφος (Εικόνα 5).

Παρατηρήσεις

Συναντώνται κυρίως σε ελαφρά εδάφη. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή τους είναι ξηρός, ζεστός καιρός και έδαφος καλυμμένο από ζιζάνια. Σε υγρό έδαφος οι νεαρές κάμπιες δεν επιβιώνουν. Το έντομο έχει νυκτόβια συμπεριφορά, εξερχόμενο από το έδαφος, στην επιφάνεια του οποίου παρατηρούμε χαρακτηριστικές τρύπες.

 

 

Πίσω στις ασθένειες                                           Πίσω στην κεντρική σελίδα