Αλβιζία

(Ακακία Κωνσταντινουπόλεως)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Albizzia julibrissim

Οικογένεια     :  Leguminosae

Καταγωγή      :  Ιαπωνία , Περσία , Άπω Ανατολή , Αυστραλία

 

 

Περιγραφή  : Φυλλοβόλο δέντρο , με γρήγορη ανάπτυξη . Ύψος φυτού 6-9 m με αραιό φύλλωμα , ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας , που αναπτύσσεται αργά την Άνοιξη. Κόμη ομπρελοειδούς διαμόρφωσης . Φύλλα σκουροπράσινα κατ’ εναλλαγή σύνθετα , 10-20 σε αριθμό , αποτελούμενα από 30-50 μικρά, στενόμακρα, φυλλάρια, πτεροειδούς μορφής . Το μήκος του φύλλου φθάνει τα 15-25 cm , ενώ το μήκος έκαστου φυλλαρίου είναι 6-12 mm . Τα φυλλάρια διπλώνουν την νύχτα .

 

Ανθοφορία : Πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία , από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο . Άνθη λευκορόδινα , με ελαφρύ άρωμα σε ταξιανθία φόβη . Καρπός πεπλατυσμένος , στενόμακρος , 15-25 cm μήκος και 2-3 cm πλάτος .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο , και με εμβολιασμό δέντρων κοινής ακακίας . Οι σπόροι είναι πολύ σκληροί και πρέπει να ενυδατωθούν σε ζεστό νερό για 12 ώρες πριν φυτευτούν .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Αντιστέκεται καλά σε ξηροθερμικές συνθήκες , στο κρύο , ισχυρούς ανέμους , σε υψηλό PH και αλατότητα εδάφους . Είναι ευαίσθητο σε ασθένεια των αγγείων που προκαλείται από τον μύκητα fusarium  . Προτιμά  τα ηλιόλουστα σημεία , αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε μερικώς σκιαζόμενα .

 

Διακοσμητική αξία : Το πλούσιο φύλλωμα και η επίσης πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην κηποτεχνία . Επίσης ιδιαίτερη διακοσμιτική αξία έχει η μεταξένια και αραχνοΰφαντη εμφάνιση του άνθους .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό πολύ διαδεδομένο λόγω της ποικιλότητας της χρήσης του . Κατάλληλο για δεντροστοιχίες , πάρκα , κήπους , μνημεία , αρχαιολογικούς χώρους η μεμονωμένο μέσα σε χλοοτάπητες . Κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση και για προσφορά σκίασης σημείων του κήπου . Συνδυάζεται με πολλά άλλα δέντρα η θάμνους προσφέροντας εντυπωσιακά σύνολα .