Άλυσσο ( Μελισσόχορτο )

 

 

Επιστ. Όνομα :  Alyssum maritimum

Οικογένεια     :  Cruciferae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος

 

 

Περιγραφή  : Φυτό μικρής ανάπτυξης 20–30 cm . Δημιουργεί χαμηλή τούφα με πλούσια και πολύ παρατεταμένη ανθοφορία . Φύλλα λογχοειδή ανοιχτού πράσινου χρώματος που φέρονται κατά μήκος των πολυπληθών βλαστών του φυτού , οι οποίοι στην κορυφή τους φέρουν τα άνθη . Είναι φυτό ετήσιο .

 

Ανθοφορία : Άνθη μικρά και πολλά , στην κορυφή των πολυάριθμων βλαστών , μορφής χωνιού , διατεταγμένα σε ταξιανθίες ΄΄ βότρεις ΄΄ σχήματος σφαιρικού . Ο χρωματισμός του άνθους είναι λευκός , ρόδινος η μωβ και αναδίδει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα , σαν μέλι . Ανθίζει από Νοέμβριο μέχρι και Ιούνιο η και αργότερα , ανάλογα με την εποχή σποράς του .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπορά , είτε απ’ ευθείας στην θέση που θα φιλοξενηθεί , είτε μέσα σε σπορεία , προς μεταφύτευσή του , αργότερα . Σπέρνεται τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο η τον Μάρτιο – Απρίλιο , ανάλογα την επιθυμητή εποχή άνθισής του ( Ανοιξιάτικη η Καλοκαιρινή αντίστοιχα ) . Πολλαπλασιάζετε και μόνο του με την πτώση στο χώμα των ώριμων σπόρων .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Μπορεί να αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές . Αναπτύσσετε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου .

 

Διακοσμητική αξία : Η πλούσια και πολύ παρατεταμένη ανθοφορία του , ταυτόχρονα με την δυνατότητα εδαφοκάλυψης .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη . Σε συνδυασμό με άλλα ανθόφυτα δίνει πολύ εντυπωσιακές συνθέσεις . Κατάλληλο για βραχόκηπους , ανθώνες , εδαφοκάλυψη αμιγώς η σε συνδυασμό με άλλα ανθόφυτα . Σε φυτοδοχεία , παρτέρια και ως φυτό χαμηλής μπορντούρας , σε σειρά .