Αντίρρινο

(Σκυλάκι)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Antirrhinum majus

Οικογένεια     :  Scrophulariaceae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος

 

 

Περιγραφή  : Είναι φυτό πολυετές , ύψους 20-120 cm , ανάλογα με την ποικιλία . Φύλλα λογχοειδή , μήκος 5 cm , λεία , σκουροπράσινα . Ο βλαστός φέρει πολλές διακλαδώσεις και είναι προς την βάση του ημιξηλοποιημένος . Το φυτό χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές ως ετήσιο ανθόφυτο .

 

Ανθοφορία : Έχει μεγάλα άνθη με χαρακτηριστική μορφή ΄΄ Στόμα σκύλου ΄΄ εξ ου και το όνομά του ΄΄ Σκυλάκι ΄΄ . Σχηματίζει ταξιανθίες τύπου ΄΄ στάχεις ΄΄ επάκρια , επάνω στους επιμήκεις ζωηρούς βλαστούς του . Ανθίζει από Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο και έχει άνθη σε πολλές αποχρώσεις ( κόκκινο, ρόδινο, πορτοκαλί, κίτρινο, άσπρο, κ.α  .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο, που σπέρνεται ενωρίς το Φθινόπωρο για Ανοιξιάτικη άνθιση, η την Άνοιξη για Καλοκαιρινή άνθιση . Σπέρνεται σε σπορεία και μεταφυτεύεται όταν τα νεαρά φυτάρια φθάσουν το ύψος των 10 cm περίπου η αποκτήσουν 3-4 φύλλα  .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσεται σε ελαφριά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ουδέτερα η αλκαλικά και αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, στον κήπο η το μπαλκόνι . Κορυφολόγημα των φυτών στο 6-7 φύλλο οψιμίζει την ανθοφορία . Το φυτό μπορεί να διατηρηθεί για δεύτερο χρόνο αφού κλαδευτούν τα ξερά άνθη . Ευπάθεια σε σκωρίαση ( σκωριόχρωμες φουσκωτές κηλίδες στα φύλλα και τους βλαστούς ) και αφίδες ( μελίγκρες ) .

 

Διακοσμητική αξία : Τα ζωηρά , φωτεινά , άνθη του και η παρατεταμένη ανθοφορία , σε συνδυασμό με την ποικιλομορφία των χρωμάτων .

 

Χρησιμότητα : Χρησιμοποιείται για ομαδική φύτευση σε συστάδες η εν σειρά , σε βραχόκηπους, φυτοδοχεία  . Οι ψηλότερες ποικιλίες για διαχωριστικές γραμμές , ανθώνες , εντοπισμό παρτεριών κλπ .