Καλλιστήμονας

 

 

Επιστ. Όνομα :  Callistemon citrinus

Οικογένεια     :  Myrtaceae

Καταγωγή      :  Τασμανία , Αυστραλία

 

 

Περιγραφή  : Τρυφερός, αειθαλής θάμνος έως μικρό δέντρο , όρθιας ανάπτυξης , με μακρύς ξηλοποιημένους βλαστούς . Το ύψος του φυτού είναι 1,5-3 m . Φύλλα επιμήκη , λογχοειδή , σκουροπράσινα , σκληρά στην υφή τους .

 

Ανθοφορία : Ζωηρόχρωμα και πολυάριθμα άνθη που φέρονται σε επάκριες κυλινδρικές ταξιανθίες , με προεξέχοντες κόκκινους στήμονες που δίνουν στο φυτό μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση . Η μορφή της ταξιανθίας μοιάζει με βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών ΄΄μπουκαλόβουρτσα΄΄ , εξ ου και η κοινή του ονομασία στον τόπο καταγωγής του ΄΄bottlebrush΄΄ . Η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί όλη την θερμή περίοδο του έτους , από νωρίς την Άνοιξη μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου.

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα και με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , με εξαίρεση τα ιδιαίτερα ασβεστούχα εδάφη . Είναι ευαίσθητο στο κρύο και προτιμά ηλιόλουστες προστατευμένες θέσεις . Ποτίσματα κανονικά . Εάν καλλιεργείται σε φυτοδοχεία και με σκοπό τον περιορισμό του όγκου του φυτού υποβάλλεται σε κλάδεμα των υγιών και εύρωστων κλαδιών το μισό του μήκους τους  και των ασθενικών στα 2/3 αυτών .

 

Διακοσμητική αξία : Η πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του , το σχήμα και το έντονο χρώμα του άνθους , η γρήγορη ανάπτυξη και το σκληρό φύλλωμά .

 

Χρησιμότητα : Χρησιμοποιείται σε κήπους , πάρκα , πεζόδρομους , αλλά και σε φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι . Μεμονωμένο ενδιάμεσα τού χλοοτάπητα, και σε συστάδες μόνο του η μαζί με άλλους θάμνους .Είναι φυτό που η καλλωπιστική του αξία οφείλεται τόσο στο κοκκινωπό χρώμα των βλαστών και του φυλλώματος όσο και στα λευκορόδινα άνθη του . Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες , στον κήπο κατά συστάδες , με άλλα πολυετή φυτά αντίστοιχης ανάπτυξης , η εν σειρά . Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται ώστε να μην φυτεύομαι μπροστά του φυτά μεγαλύτερης ορθόκλαδης ανάπτυξης .