Κενταύριο ή Ερυθραία

 

 

Επιστ. Όνομα :  Centaurium Erythraea

Οικογένεια     :  Gentianaceae

Καταγωγή      :  Ευρώπη, δυτική Ασία , βόρεια Αφρική και Βόρεια Αμερική

  

Περιγραφή  : Μικρό,  ετήσιο ή διετές χορτάρι . Ο μίσχος αυξάνεται μέχρι 30 cm , διακλαδισμένος αρκετά στην κορυφή όπου πλαισιώνεται από μια τούφα μικρών, φύλλων. Τα πολυάριθμα ρόδινα ή κόκκινα λουλούδια προκύπτουν σε έναν τελικό κορυφαίο ρόδακα . Ευνοείται  στις υγρές , σκιερές τοποθεσίες , τα κράσπεδα και τα λιβάδια. Τα φύλλα του είναι αντίθετα . Μίσχοι και φύλλα άτριχοι .

 

Ανθοφορία : Τα άνθη του αποτελούνται από 5 ρόδινα πέταλα στην κορυφή ενός μακριού μίσχου, και περιβάλλονται από κάλυκες που διαιρούνται στη μέση του μήκους των σε 5 μακριά στενά τμήματα και φέρει 5 στήμονες με τους ευδιάκριτους ανθήρες .Τα λουλούδια συσσωρεύονται πολλά μαζί σε συμπαγείς ταξιανθίες . Μίσχοι ραβδωτοί . Συστροφή ανθήρων σπειροειδώς λίγο πριν να ανοίξει για να απελευθερώσει τη γύρη.

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσετε σε υγρά εδάφη μακριά από την θάλασσα .

 

Διακοσμητική αξία : Σπάνια καλλιεργείται ως καλλωπιστικό .

 

Χρησιμότητα : Ως φαρμακευτικό φυτό και στην ποτοποιία (Είναι ένα συστατικό του βερμούτ και διάφορων πικρών ηδύποτων) .

Χρησιμοποιούμενα μέρη:  Τα ανθίζοντα εναέρια μέρη του φυτού .

Συλλογή: Κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθισης , από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο .

Θεραπευτική και φαρμακολογία: Η πικρή δράση του Erythraea υποκινεί τις χωνευτικές εκκρίσεις . Η έκκριση του γαστρικού χυμού αυξάνεται μόλις ενεργεί το χορτάρι στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος . Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος . Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα . Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του .

Ενδείξεις : Ανορεξία, δυσπεψία

Προετοιμασία και δόση : Τρις φορές ημερησίως

Είδη :  Υπάρχουν πάνω από 500 αυτοφυή είδη του φυτού

Προσοχή !!!  : Το Ανθόραμα διατηρεί κάθε επιφύλαξη για την δράση των βοτάνων και την χρήση τους . Αναγράφουμε μόνο όσα αναφέρονται σε σχετικές βιβλιογραφίες χωρίς να έχουμε την δυνατότητα αντικειμενικής γνώσης της χρήσης και της δράσης τους . Θεωρούμε απαραίτητο πριν την χρήση οιουδήποτε βοτάνου να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό .