Κορδυλίνη

(Δράκαινα indivisa)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Cordyline Australis ( Dracaena indivisa )

Οικογένεια     :  Liliaceae

Καταγωγή      :  Νέα Ζηλανδία , Αυστραλία , Ν. Αμερική , Ινδία , Πολυνησία

 

 

Περιγραφή  : Το γένος περιλαμβάνει δεκαπέντε αειθαλή δέντρα και θάμνους , μέτριας έως γρήγορης ανάπτυξης , με ψηλό στέλεχος και επάκριο φύλλωμα υπό μορφή τούφας . Η γενικότερη εμφάνιση του φυτού είναι φοινικόμορφη . Τα φύλλα είναι σκουροπράσινα , δερματώδη , μακρόστενα  , ξιφοειδή , μυτερά στην άκρη . Πολλές ποικιλίες έχουν φύλλα έγχρωμα, συνήθως κόκκινο σκούρο η οριχάλκινο  . Τα φύλλα του μοιάζουν με αυτά της πραγματικής Δράκαινας , με την οποία δεν πρέπει να συγχέεται η να συγχωνεύεται . Οι κυριότερες διαφορές του από την Δράκαινα είναι το λευκό και ριζωματώδες ρίζωμα του φυτού , τα κύτταρα της ωοθήκης που περιέχουν πολλά ωάρια , ενώ στη Δράκαινα μόνο ένα και το ότι τα λουλούδια της Κορδυλίνης είναι μικρότερα από εκείνα της Δράκαινας . Το ύψος του φυτού κειμένεται από 1-8 m αναλόγως της ποικιλίας .

 

Ανθοφορία : Άνθη υπό μορφή ρόδακα , αναπτύσσονται στο κέντρο της τούφας των φύλλων , χρώματος υπόλευκου , χωρίς ιδιαίτερη διακοσμητική σημασία που καταλήγουν σε στρογγυλούς καρπούς .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα κορυφής και τεμαχισμό του κορμού (μοσχεύματα οφθαλμών) . Σπανιότερα με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Ευδοκιμεί σε γόνιμα στραγγερά εδάφη . Αναζητά ηλιόλουστα σημεία στον κήπο , εγκλιματίζεται όμως και σε ημισκιερά σημεία . Ιδιαίτερα όμως οι ποικιλίες με έγχρωμο φύλλωμα για έντονο χρώμα και όμορφη εμφάνιση θέλουν οπωσδήποτε άπλετο φως και έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία .Είναι σχετικά ευαίσθητο στο κρύο , και για τον λόγο αυτό τοποθετείται σε προφυλαμένα σημεία . Προσβάλλεται από κοκκοειδή . Πότισμα κανονικό .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο φύλλωμά του και την ιδιαίτερη εμφάνισή του .

 

Χρησιμότητα : Χρησιμοποιείται μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα και κατά συστάδες πράσινων η και έγχρωμων ποικιλιών , μέσα σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια , σε βραχόκηπους μαζί με άλλα φυτά και τέλος σε ημισκιερά σημεία του κήπου .

 

Ποικιλίες C. terminalis; C. stricta; C. Banksii; C. indivisa & var. cuprea; C. australis & var. Purpurea, Red Star, Sundance, Torbay Dazzler.