Κυπαρίσσι

 

 

Επιστ. Όνομα :  Cupressus sempervirens

Οικογένεια     :  Cupressaceae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος

 

 

Περιγραφή  : Δένδρο αειθαλές , ύψους έως 15 m και πλάτους έως 3,5 m . Το σχήμα της κόμης του είναι κωνικό πυραμιδοειδές, συμπαγές, με πυκνή και ζωηρή βλάστηση . Τα κλαδιά του, ανάλογα με την ποικιλία του, αναπτύσσονται ορθόκλαδα η πλαγιόκλαδα . Τα φύλλα του είναι λεπιδοειδείς βελόνες σκουροπράσινης απόχρωσης, αντίθετα, με πολύ πυκνή διάταξη, αρωματικά . Ο ρυθμός ανάπτυξης του δέντρου μπορεί να χαρακτηρισθεί μάλλον αργός, με εξαίρεση το cupressus arizonica (κυπαρίσσι γλαυκό) με γαλαζοπράσινο φύλλωμα και το cupressus macrocarpa (κυπαρίσσι γκολντ κρεστ) με ανοιχτοπράσινο φωτεινό φύλλωμα, που χαρακτηρίζονται με μεσαίο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο και γρήγορο ρυθμό το δεύτερο .

 

Ανθοφορία : Άνθη μικρά, μονογενή, χωρίς ιδιαίτερη διακοσμητική αξία . Τα αρσενικά βρίσκονται επάκρια σε μορφή κυλινδρικών ή ωοειδών ίουλων και τα θηλυκά σε μορφή ωοειδών ίουλων . Ανθίζει από Ιανουάριο έως Απρίλιο έχοντας παρατεταμένη ανθοφορία . Ο καρπός είναι ξυλώδης, σφαιρικός, γριζοπράσινος, γυαλιστερός, φθάνει το μέγεθος καρυδιού και ωριμάζει τον επόμενο από την άνθιση χρόνο .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε κυρίως με σπόρο τον Μάρτιο και με ξυλοποιημένα μοσχεύματα σπανιότερα . Τα νεαρά φυτάρια μεταφυτεύονται εύκολα οποιαδήποτε εποχή αρκεί να μη κοπή τμήμα του ριζικού συστήματος .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αντέχει στην ξηρασία στους ισχυρούς ανέμους , στα ασβεστούχα εδάφη, στις υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στη θάλασσα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση . Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο πολύ κρύο, με εξαίρεση το cupressus macrocarpa (κυπαρίσσι γκολντ κρεστ) .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο κανονικό του σχήμα και το πλούσιο ανθεκτικό του φύλλωμα .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό κατάλληλο για ανεμοφράκτες , απόσβεση θορύβων , για περιφερειακή οριοθέτηση χώρων , για δεντροστοιχίες και για δημιουργία ψηλού συμπαγούς και ανθεκτικού φράχτη, κλαδευόμενο σε αντίστοιχο ύψος . Φυτεύεται σε δημόσιους χώρους , πάρκα , κοιμητήρια , μοναστήρια , και κήπους , κατά συστάδες , μεμονωμένα ή εν σειρά .