Αγριάδα

Βερμούδα ( Ουγκάντα )

 

 

Επιστ. Όνομα :  Cynodon dactylon

Οικογένεια     :  Gramineae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος

 

 

Περιγραφή  : Πολυετές αγρωστώδες ζιζάνιο. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και απαντάται στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στους αγρούς, στα λαχανικά, στους οπωρώνες, στους αμπελώνες, αλλά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Προτιμά τα θερμά και υγρά κλίματα (φυτό της τροπικής και υποτροπικής ζώνης). Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και φυτρώνει τόσο σε αμμώδη όσο και σε αργιλώδη εδάφη. Οφείλει το όνομά του την ομοιότητά των ριζωμάτων του με τα δόντια του σκύλου ( λευκά και αιχμηρά ). Φυτρώνει την άνοιξη. Το νεαρό φυτό είναι εύρωστο και αδελφώνει γρήγορα. Αναπτύσσεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Διακρίνεται από έντονη πλάγια αρχική ανάπτυξη, που ακολουθείται στην συνέχεια από την κατακόρυφη. Ο βλαστός έρπει στο έδαφος και από τα γόνατα μπορεί και ριζοβολάει. Τα φύλλα είναι κοντά., λεπτά , τραχιά , γκριζοπράσινα . Δεν αντέχει στο κρύο , το χειμώνα το υπέργειο τμήμα ξηραίνεται. Δεν αντέχει στη σκιά . Αντέχει ιδιαίτερα στο πάτημα .

 

Ανθοφορία : Η ταξιανθία αποτελείται από λεπτούς στάχεις (ταξιανθία σε σχήμα δακτύλων) και ανθίζει τους μήνες Ιούνιο- Οκτώβριο.

 

Πολλαπλασιασμός : Σπέρνεται αργά την Άνοιξη . Για περίπτωση χλοοτάπητα   10-15 gr/m2 είναι αρκετά . Πολλαπλασιάζετε επίσης εύκολα με αγενή τρόπο (ριζώματα , τούφες , φρεζάρισμα και διασπορά , κλπ)

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Δεν αντέχει στη σκιά αναζητώντας μεγάλη ηλιοφάνεια , αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στο πάτημα και την ξηρασία . Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε υφάλμυρα εδάφη η νερά από γεωτρήσεις με υψηλή αγωγιμότητα . Όταν χρησιμοποιείται σε μίγματα συνήθως επικρατεί των υπολοίπων αγρωστωδών κατά την θερμή περίοδο .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στην ικανότητα για γρήγορη χωρίς κενά και με μεγάλη αντοχή εδαφοκάλυψη .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό που εάν το συναντήσουμε στον αγρό το αποκαλούμε ζιζάνιο (πολύ δύσκολο στην καταπολέμησή του ) στον κήπο όμως το ονομάζουμε χλοοτάπητα και το σπέρνουμε κατά την επιθυμία μας . Χρησιμοποιείται στα μίγματα χλοοταπήτων η και μόνο του . Όταν χρησιμοποιείται σε μίγμα επικρατεί των υπολοίπων ψυχρόφιλων ειδών του μίγματος καθ’ όλη την θερμή περίοδο. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε χλοοτάπητες που δέχονται δύσκολες συνθήκες , όπως σε πάρκα και παραθαλάσσιες περιοχές .