Λαντάνα

 

 

Επιστ. Όνομα :  Lantana camara

Οικογένεια     :  Verbenaceae

Καταγωγή      :  Ασία , Αφρική , Κεντρική Αμερική

 

 

Περιγραφή  : Θάμνος ημιαειθαλής , ύψους 1-1,5 m . Σε ψυχρά κλίματα χάνει το φύλλωμά του . Βλαστοί μεγάλοι ημιξυλώδεις , τετράγωνης διατομής , με αγκάθια . Φύλλα αντίθετα , ωοειδή , τραχείας επιφάνειας , με οδοντωτή περιφέρεια , σκουροπράσινα και δυσάρεστη οσμή . Το σχήμα γενικής ανάπτυξης του φυτού είναι ακανόνιστο .

 

Ανθοφορία : Άνθη μικρά, σωληνοειδή, σε ταξιανθίες κορύμβου , πολυάριθμα , κιτρινοπορτοκαλί η ιώδη η υπόλευκα , που στην ωρίμανσή τους , μετατρέπονται σε πολυάριθμους μικρούς καρπούς χρώματος σκούρο κυανό η μαύρο . Ανθίζει από Μάιο μέχρι Νοέμβριο και φέρει πολύ πλούσια ανθοφορία .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα και σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες . Ευαίσθητο στο κρύο , χάνοντας το φύλλωμά του . Παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω των 00 C . Δέχεται κλαδέματα για περιορισμό της κόμης και συγκράτηση της βλάστησης . Αναβλαστάνει εύκολα μετά από αυστηρό κλάδεμα .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στην πολύ παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία του .

 

Χρησιμότητα : Είναι φυτό που καλλιεργείται σε συστάδες η μεμονωμένα στον κήπο , σε πάρκα , για συγκράτηση πρανών και διαχωρισμό τμημάτων χλοοτάπητα σε μικρότερες ενότητες .