Πικροδάφνη

(Ροδοδάφνη η Νήριον)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Nerium oleander

Οικογένεια     :  Apocynaceae

Καταγωγή      :  Μεσόγειος , Ανατολή .

 

 

Περιγραφή  : Είναι αειθαλής ανθίζοντας θάμνος η χαμηλό δέντρο . Μπορούν να γίνει μέχρι 3 μέτρα ψηλός. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη , εάν φαγωθούν . Τα φύλλα είναι σκουροπράσινα, δερματοειδή ,  λογχοειδή με μήκος  υπολογιζόμενο κατά μέσο όρο 15 cm στο μήκος και 2-2,5 cm στο πλάτος . Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης και σφαιρικού σχήματος . Μερικές ποικιλίες φέρουν φύλλο πανασέ .

 

Ανθοφορία : Τα λουλούδια εμφανίζονται σε επάκριες ταξιανθίες το καλοκαίρι , από το τέλος Μαΐου μέχρι τον Νοέμβριο . Έχουν μια σωληνοειδή βάση, αλλά ανοίγουν έξω , στις άκρες . Μπορούν να είναι μονά, ημίδιπλα ή διπλά, σε διάφορες αποχρώσεις , κόκκινο, βερικοκί, ροζ , σομόν η λευκό. Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο η με μοσχεύματα , που λαμβάνονται από ημιξυλοποιημένους βλαστούς την Άνοιξη .

 

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Μπορεί να αναπτυχθεί σε αλατούχα εδάφη , σε παραθαλάσσιες περιοχές .Ανθεκτικό στην ξηρασία , αν και , αρδευόμενο το καλοκαίρι προσφέρει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία . Αντέχει στους ισχυρούς ανέμους , αλλά δεν αντέχει σε κρύο κάτω των 00C , θερμοκρασία κάτω της οποίας παγώνει . Παρ’ όλα αυτά , μετά από αυστηρό κλάδεμα , ακόμη και σε αυτή την περίπτωση , αναβλαστάνει γρήγορα . Εγκλιματίζεται σε ημισκιερές θέσεις , αλλά προτιμά τις ηλιόλουστες , όπου αναπτύσσει και το μέγιστο της ανθοφορίας του . Προσβάλλεται από αφίδες (μελίγκρες) την άνοιξη.

 

Διακοσμητική αξία : Το πλούσιο φύλλωμα , η παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία σε όλη την διάρκεια της θερμής περιόδου και το κανονικό του σχήμα .

 

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε κήπους, πάρκα , γλάστρες, ζαρντινιέρες, σε νησίδες δρόμων, για συγκράτηση πρανών, σε πεζοδρόμια, φράχτες . Φυτεύεται μόνο του η κατά συστάδες σε χώρους με χλοοτάπητα  . Χρησιμοποιείται σε παραθαλάσσιες περιοχές . Οι νάνες ποικιλίες , σε βραχόκηπους μεσογειακής χλωρίδας .