Παχίρα

( Money tree )

 

 

Επιστ. Όνομα :  Pachira aquatica

Οικογένεια     :  Bombacaceae

Καταγωγή      :  Νότιο Μεξικό , Γουιάνα , βόρεια Βραζιλία .

 

 

Περιγραφή  : Θάμνος η δέντρο αειθαλής , ύψους από μέγεθος μπονζάϊ έως 15 m στους τροπικές περιοχές , μια που ο εγγενής βιότοπος του κάστανου της Γουιάνας , όπως χαρακτηριστικά λέγεται , είναι οι εκβολές των ποταμών στις περιοχές αυτές του πλανήτη . Στην πατρίδα μας το φυτό φθάνει τα 2 m  ύψος . Φύλλα σύνθετα , παλαμοσχιδή , μεγάλα έως και 30 cm , λαμπερά , φωτεινά , σκουροπράσινα , επάκρια μακριών μίσχων . Ανάπτυξη αργή έως μέτρια . Κορμός χονδρός , ξυλοποιημένος . Πολλές φορές μετά από παρεμβάσεις κλαδέματος , δημιουργούνται 3 έως 5 κορμοί οι οποίοι πλέκονται μεταξύ τους , έτσι ώστε να δέσουν ( παγιδεύσουν την τύχη και τα χρήματα στο σπίτι που υπάρχει το φυτό ) σύμφωνα με την θεωρεία του feng-shui , μια που θεωρείται τυχερό φυτό που φέρνει πολλά χρήματα στο σπίτι στο οποίο συντηρείται .

 

Ανθοφορία : Άνθη μεγάλα , στις περιοχές που ενδημεί , εύοσμα , χρώματος λευκού κρεμώδους . Τα πέταλα του άνθους κατσαρώνουν στη βάση τους , με αποτέλεσμα να αφήνουν εμφανείς τις θεαματικές συστάδες των στημόνων , χρώματος λευκού κρεμώδους , με μήκος 8 – 10 cm . Από τα άνθη της προκύπτουν μεγάλοι πράσινοι λοβοί , ωοειδείς 12 – 30 cm μήκος και 5 – 6 cm πλάτος .  Στην πατρίδα μας δεν ανθίζει .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα σχετικά εύκολα , και με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Όσον αφορά το έδαφος  προτιμά τα καλά αεριζόμενα στραγγερά εδάφη , με μεγάλη πρόσμιξη άμμου . Στους 0ο C  το φυτό σχεδόν παγώνει με ελάχιστη θερμοκρασία αντοχής τους -2ο C . Για τον λόγο αυτό και χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικών χώρων . Χρειάζεται προστασία από τους ξηρούς ανέμους και τον έντονο ήλιο . Προσαρμόζεται πολύ καλά σε ημισκιερά η σκιερά σημεία . Κατά την θερμή περίοδο του έτους μπορεί να συντηρηθεί και σε εξωτερικούς χώρους . Χρειάζεται συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας , και για τον λόγο αυτό καλό είναι να ψεκάζετε το φύλλωμά του με νερό μία έως δύο φορές την εβδομάδα . Αλλάζει συχνά φύλλωμα , κιτρινίζοντας το παλαιό και χάνοντας το , άμεσα όμως το αντικαθιστά με νέο ζωηρό φύλλωμα . Γενικά είναι ένα φυτό εύκολο στην προσαρμογή του και ανθεκτικό . Ποτίζουμε λίγο πριν το χώμα ξεραθεί τελείως , σχεδόν όπως και τα υπόλοιπα φυτά του εσωτερικού χώρου , με συνέπεια και λογική ποσότητα . Μια ελαφριά μηνιαία  λίπανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , με ένα ισορροπημένο σύνθετο λίπασμα , είναι αρκετή για την καλή συντήρηση του φυτού . Δεν παρουσιάζει ευαισθησία στα διάφορα παθογόνα .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο φύλλωμα και στους πλεγμένους η όχι βλαστούς του .

 

Χρησιμότητα : Καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου . Ιδιαίτερη αξία αποκτά λόγω της θεωρίας του feng-shui , στην οποία κατέχει ιδιαίτερη θέση ως τυχερό φυτό .

Ποικιλίες : Pachira grandiflora , Pachira macrocarpa .