Φωτίνια (Φωτόδενδρο)

 

 

Επιστ. Όνομα :  Photinia x fraseri

Οικογένεια     :  Rosaceae

Καταγωγή      :  Κίνα , Ιαπωνία , Β. Αμερική

 

 

Περιγραφή  : Θάμνος αειθαλής , γρήγορης ανάπτυξης , ύψους 3-5 m . Φύλλα λεία , στιλπνά , ζωηρού πράσινου χρωματισμού , που κατά τον Χειμώνα γίνονται κόκκινα . Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την Άνοιξη . Τα φύλλα είναι αρχικά χρώματος λαμπρού κόκκινου (ή πορτοκαλί-χάλκινα) αλλά μεταχρωματίζονται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2-4 εβδομάδες, ελλειπτικού σχήματος , 7-9 cm μήκος , με περιφερειακή λεπτή οδόντωση . Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη ΄΄φωτεινός΄΄ από το λαμπρό και φωτεινό του φύλλωμα .

 

Ανθοφορία : Παράγει άφθονα  λεπτά λευκά άνθη ,  σε ταξιανθία τύπου ΄΄βότρυς΄΄ , σε ομπρελλοειδείς συστάδες πλάτους 10-12 cm . Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με καταβολάδες , με εμβολιασμό επί Κυδωνιάς η Κράταιγου και σπανιότερα με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια , ελαφρά , ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα στραγγερά εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό . Προσαρμόζεται εύκολα σε ημισκιερά σημεία του κήπου , με μείωση της ανθοφορίας και αραίωση του φυλλώματος . Ανθεκτικό στο κρύο . Επιδέχεται τακτικά κλαδέματα , δημιουργώντας έτσι πολλές διακλαδώσεις .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στα μεγάλα στιλπνά και φωτεινά του φύλλα . Όταν το φυτό είναι ανθισμένο τα κόκκινα και πράσινα φύλλα του σε συνδυασμό με την πλούσια λευκή ανθοφορία , του προσδίδουν σπάνια διακοσμιτική αξία .

 

Χρησιμότητα : Οι περιπτώσεις χρήσης του φυτού στην κηποτεχνία είναι πολλές . Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους , μετρίου ύψους κοκκινοπράσινους φράχτες . Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα . Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα , σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα .