Σελαγινέλλα

 

 

Επιστ. Όνομα :  Selaginella sp.

Οικογένεια     :  Selaginellaceae

Καταγωγή      :  Τροπική Αμερική και Ασία, Κίνα, Ιαπωνία, Βόρεια Αμερική, Νότια Αφρική και Αυστραλία .

 

 

Περιγραφή  : Βρυόμορφα ποώδη φυτά που μοιάζουν με φτέρες . Πολύβλαστη ανάπτυξη που δεν ξεπερνά σε ύψος και πλάτος τα 30 cm . Τα φύλλα του είναι μικροσκοπικά, λεπιοειδή πολύ πυκνά κατ΄εναλλαγή με φωτεινό πράσινο χρώμα.

 

Ανθοφορία : Άνθη χωρίς ιδιαίτερη σημασία .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα πολύ εύκολα όλο τον χρόνο. Τα μοσχεύματα βγάζουν εύκολα ρίζες όταν ποτίζονται αρκετά .

 

Απαιτήσεις : Προτιμά έδαφος ελαφρύ που όμως ποτίζεται συχνά έτσι ώστε να διατηρεί πάντα υψηλά ποσοστά υγρασίας . Αναπτύσσεται πολύ καλά σε σκιερά σημεία , μη αντέχοντας τον καυτό ήλιο. Προσαρμόζεται πολύ καλά κοντά σε παράθυρα νότιου, ανατολικού ή δυτικού προσανατολισμού και σε σημεία που να μην είναι άμεσα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία . Δεν ανέχεται την υγρασία στο φύλλωμά του, και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να βρέχετε το φύλλωμά του, ούτε κατά την διάρκεια των ποτισμάτων . Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες .

 

Διακοσμητική αξία : Το πλούσιο εντυπωσιακό, λεπιδόμορφο, φωτεινό φύλλωμά του, και η ποώδης του ανάπτυξη .

 

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε terrarium, γλάστρες (πλησίον άλλων φυτών για εδαφοκάλυψη) και ζαρντινιέρες , περισσότερο σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Στην ανθοδετική για συμπλήρωμα ανθοδέσμης, σε διακοσμητικές συνθέσεις, σε καλάθια κλπ.