Στεφανωτίς

( Γιασεμί της Μαδαγασκάρης )

 

 

Επιστ. Όνομα :  Stephanotis floribunda

Οικογένεια     :  Asclepiadaceae

Καταγωγή      :  Μαδαγασκάρη

 

 

Περιγραφή  : Αναρριχώμενος πολυετής θάμνος , αειθαλής , μέτριας έως αργής ανάπτυξης . Μέγιστο ύψος φυτού 5 m . Βλαστοί μακριοί , λεπτοί , ελικοειδούς ανάπτυξης . Φύλλα ελλειψοειδή , δερματώδη , παχιά , βραχύμισχα , γυαλιστερά ,  σκουροπράσινα πυκνά φυόμενα κατ’ αντίθετη διάταξη επί των βλαστών .

 

Ανθοφορία : Άνθη μικρά , λευκά , κηρώδη , πολύ εύοσμα , μήκους 3-5 cm , σε ταξιανθίες σαν κρεμαστά σκιάδια , στην άκρη μακριών μίσχων . Τα άνθη του μοιάζουν με τα άνθη του γιασεμιού αλλά είναι περισσότερο εύοσμα από αυτό και διατηρούνται πολύ καιρό πάνω στο φυτό αλλά και στα ανθοδοχεία . Ανθίζει το Καλοκαίρι .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα την Άνοιξη με καταβολάδες η με σπόρο .

 

Απαιτήσεις : Ευδοκιμεί σε  γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη .Είναι ευαίσθητο στο βαρύ κρύο , παγώνοντας σε θερμοκρασίες κάτω των 7ο C , με ιδανικές συνθήκες 15-30ο C . Τον χειμώνα πρέπει να διατηρείται σε θερμαινόμενους χώρους . Προτιμά προστατευμένες θέσεις από την άμεση έκθεση στον ήλιο , προσαρμόζεται δηλαδή καλύτερα σε ημισκιερά σημεία . Αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες μέσης έως υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας  . Για τον λόγο αυτό χρειάζεται συχνό βρέξιμο του φυλλώματος . Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ζητά αρκετό νερό , έτσι ώστε το χώμα του να είναι συνεχώς υγρό , ενώ τον χειμώνα οι απαιτήσεις του σε νερό είναι σχετικά μικρές και πρέπει το χώμα του να στεγνώνει . Ευαίσθητο σε προσβολές ψώρας , μελίγκρας και τετράνυχου . Αναρριχάται με ανάγκη υποστύλωσης , με τους ελικοειδείς βλαστούς του .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο λαμπερό φύλλωμά του , την πλούσια και εύοσμη ανθοφορία του και την δυνατότητα για αναρρίχηση .

 

Χρησιμότητα : Διακοσμεί μπαλκόνια και εσωτερικούς χώρους μέσα σε φυτοδοχεία . Σχηματίζει ωραίες αψίδες πάνω από την γλάστρα εάν στηριχθεί κατάλληλα με σύρμα . Χρησιμοποιείται επίσης ως γαμήλιο άνθος , σε μπουκέτα ανθοδέσμες και στεφάνια .