Βιβούρνο το αρωματικό

 

 

Επιστ. Όνομα :  Viburnum fragrans ( Viburnum odoratissimum )

Οικογένεια     :  Caprifoliaceae

Καταγωγή      :  Ιμαλάϊα , Ινδία , Κίνα , Ιαπωνία .

 

 

Περιγραφή  : Αειθαλής θάμνος με ύψος 1,5–2 m , και γρήγορη ανάπτυξη . Η κόμη του φυτού είναι πυκνή και συμπαγής . Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα , ελλειψοειδούς σχήματος , λεία στην επάνω επιφάνειά τους και χνουδωτά στην κάτω .

 

Ανθοφορία : Τα άνθη του σχηματίζουν επάκριες ταξιανθίες τύπου ΄΄σκιάδιο΄΄ , και είναι χρώματος λευκού έως λευκορόδινου με ιδιαίτερο διακριτικό άρωμα . Ανθίζει τέλος του χειμώνα , και συγκεκριμένα από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο . Η ταξιανθία καταλήγει σε μικρούς σφαιρικούς σκούρους καρπούς το καλοκαίρι .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο την Άνοιξη ( απαιτείται στρωμάτωση του σπόρου ) , η με μοσχεύματα κορφής όλη την θερμή περίοδο του έτους .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσετε καλά σε όλους τους τύπους των εδαφών αλλά προτιμά τα πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα , βαθειά εδάφη . Αντέχει στο κρύο και τους δυνατούς ανέμους . Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε φωτεινά σημεία του κήπου με δυνατότητα προσαρμογής του και σε ημισκιερά . Μπορεί να δέχεται συχνά κλαδέματα , με βασικό κλάδεμα πριν την έναρξη της νέας βλάστησης .

 

Διακοσμητική αξία : Το όμορφο φύλλωμά του , η συμπαγής του εμφάνιση , και η όμορφη και πλούσια ανθοφορία του σε εποχή που λίγα φυτά ανθίζουν , είναι τα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλει την ιδιαίτερη διακοσμητική του αξία .

 

Χρησιμότητα : Φυτεύεται μόνο του η κατά συστάδες σε κήπους και πάρκα . Χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως φυτό μπορντούρας και φράχτη λόγω της δυνατότητας που έχει να δέχεται συχνά κλαδέματα . Χρησιμοποιείται επίσης σε εξώστες φυτευόμενο μέσα σε φυτοδοχεία . Συνδυάζεται εύκολα με πολλά είδη φυτών σε συνθέσεις κήπων .