Βιβούρνο το ρυτιδόφυλλο

 

 

Επιστ. Όνομα :  Viburnum rhytidophyllum

Οικογένεια     :  Caprifoliaceae

Καταγωγή      :  Κίνα , Ιαπωνία .

 

 

Περιγραφή  : Αειθαλής θάμνος με ύψος 1,5–3 m , και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη . Η κόμη του φυτού είναι αραιή . Τα φύλλα του είναι μεγάλα σκουροπράσινα , αντίθετα , ελλειψοειδούς σχήματος , δερματώδη με τραχιά επιφάνεια , σαν να είναι ρυτιδιασμένα ( απ’ όπου έλαβε και το όνομά του ) στην επάνω επιφάνειά τους . Βλαστοί υπόλευκης απόχρωσης , με μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα .

 

Ανθοφορία : Τα άνθη του χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία , σχηματίζουν επάκριες ταξιανθίες τύπου ΄΄σκιάδιο΄΄ , και είναι χρώματος λευκού . Ανθίζει την άνοιξη . Η ταξιανθία καταλήγει σε μικρούς σφαιρικούς κόκκινους , που μεταχρωματίζονται σε σκουρόχρωμους καρπούς , το καλοκαίρι .

 

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο την Άνοιξη ( απαιτείται στρωμάτωση του σπόρου ) , η με μοσχεύματα κορφής όλη την θερμή περίοδο του έτους .

 

Απαιτήσεις : Αναπτύσσετε καλά σε όλους τους τύπους των εδαφών αλλά προτιμά τα πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα , βαθειά εδάφη . Δεν αντέχει στο κρύο και τους δυνατούς ανέμους και για τον λόγο αυτό το φυτεύουμε σε προφυλαμένες θέσεις. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε φωτεινά σημεία του κήπου με δυνατότητα προσαρμογής του και σε ημισκιερά .

 

Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο ιδιάζον φύλλωμά του .

 

Χρησιμότητα : Φυτεύεται μόνο του η κατά συστάδες σε κήπους και πάρκα .