ΑΡΑΚΑΣ

PISUM SATIVUM, LEGUMINOSAE

 

Καταγωγή : Από την Ευρώπη και την Ασία.

Περιγραφή : Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 - 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 - 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 - 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα άνθη του αυτογονιμοποιούνται.

 

 

Φαγώσιμο τμήμα του φυτού : Καλλιεργείται για τα νωπά σπέρματά του.

Κλίμα : Το μπιζέλι ευδοκιμεί σε ψυχρό καιρό με αρκετή υγρασία. Αντέχει στους παγετούς σε νεαρή ηλικία. Τα άνθη του όμως και οι λοβοί του δεν αντέχουν σε δυνατούς παγετούς.

Έδαφος : Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών. Σε αμμοπηλώδη και στραγγερά εδάφη γίνεται πιο πρώιμα. Η οργανική ουσία στο έδαφος είτε με προσθήκη κοπριάς είτε με χλωρή λίπανση αυξάνουν την παραγωγή. Προτιμά ελαφρά όξινα εδάφη με ph 5,5 - 6,5.

Λίπανση : Σε ένα φτωχό έδαφος μία βασική λίπανση με 200 - 250 κιλά μικτού λιπάσματος του τύπου 11 - 15 - 15. Χρειάζεται προσοχή στα ιχνοστοιχεία.

Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Σπέρνεται το φθινόπωρο ώστε να προλάβει μέχρι την άνοιξη με τις ψηλές θερμοκρασίες να έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει ικανοποιητική παραγωγή.

Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,60 μ. - 0,90 μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0.30μ. Το βάθος σποράς είναι 3 - 5 εκ. Σκαλίσματα και βοτανίσματα είναι απαραίτητα αν δεν καλυφτεί γρήγορα το έδαφος από την καλλιέργεια. Για την στήριξη των φυτών χρησιμοποιούνται καλάμια, πάσσαλοι, σύρματα και δίχτυα. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες για κατάψυξη ή κονσερβοποίηση η συγκομιδή γίνεται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Τα πράσινα μπιζέλια για νωπά συγκομίζονται με το χέρι όταν ακόμα οι λοβοί είναι σε πλήρη ανάπτυξη και πριν αρχίσουν να σκληραίνουν, σε 2 - 3 χέρια.

 

 

Ασθένειες : Σήψη των ριζών, Φουζάριο, Ανθράκωση (Aschochyta blight), Μωσαϊκό, Βακτηριακός άνθρακας, ωίδιο, Αφίδες, Θρίπες, Τετράνυχοι, Σκουλήκι του καλαμποκιού, Βρούχος των μπιζελιών, νηματώδεις κλπ.

Χρήσεις : Τα νωπά σπέρματά του καταναλώνονται μαγειρεμένα. Υπάρχουν ποικιλίες με βρώσιμους λοβούς, με ξερά σπέρματα κατάλληλα για κτηνοτροφή ή με καλλωπιστικό ενδιαφέρον.

Συντήρηση Προϊόντος : Το βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.

Ποικιλίες : Υπάρχουν ποικιλίες με λεία ή ρυτιδωμένα σπέρματα κατάλληλες για

κονσερβοποίηση ή κατάψυξη, με μικρά ή μεγάλα σπέρματα, νάνες ή αναρριχώμενες

 

Βλάσσης Μπισμπίκης

Γεωπόνος

Συγγραφέας θεματικών βιβλίων

Μελέτη, Επίβλεψη & Κατασκευή Κήπων

Ιστοσελίδα : www.bisbikis.gr

E-mail :  info@bisbikis.gr