ΚΑΡΟΤΟ

DAUCUS CAROTA SATIVA, UMBELIFERAE (ΣΚΙΑΔΑΝΘΗ)

 

Καταγωγή : Από την Ευρώπη και την Μ. Ασία.

 

Περιγραφή : Έχει ισχυρό ριζικό σύστημα που μπορεί να φτάσει σε βάθος 60 - 70 εκ. Το στέλεχός του είναι μία πλάκα. Τον δεύτερο χρόνο επιμηκύνεται και σχηματίζει κλώνους ύψους 60 - 120 εκ. Οι οποίοι φέρουν τις ταξιανθίες σκιαδίου με τα άνθη και τα σπέρματα.

Τα φύλλα αρχικά σχηματίζουν ροζέτα, έχουν μακρύ μίσχο και είναι σύνθετα.

 

Φαγώσιμο τμήμα του φυτού : Καλλιεργείται για τον ριζοκόνδυλο. Είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά πχ. Βιταμίνες Α, Β1, Β2, C. Το χρώμα του οφείλεται στην καρωτίνη που είναι η προβιταμίνη Α.

 

Κλίμα : Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πάνω από τους 22 οC ελαττώνει τον σχηματισμό χρώματος.

 

Έδαφος : Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφρά, γόνιμα, στραγγερά, πλούσια σε οργανική ουσία με ph 6,0 - 6,5. σε βαριά εδάφη θα δώσει διχαλωτούς ριζοκονδύλους. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της προσθήκης στο έδαφος νωπής κοπριάς.

 

Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

 

Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Η σπορά γίνεται την άνοιξη μετά τον κίνδυνο των παγετών κατευθείαν στην οριστική θέση. Η συγκομιδή τότε γίνεται 4 - 5 μήνες μετά. Με διαδοχικές σπορές επιμηκύνουμε την παραγωγική περίοδο. Σκαλίσματα, βοτανίσματα, επιφανειακές λιπάνσεις με αζωτούχα λιπάσματα και πότισμα. Στο τελευταίο σκάλισμα γίνεται παράχωμα του ριζοκονδύλου για να μην πρασινίζει το πάνω τμήμα του.

 

Ασθένειες : Περονόσπορος (Cercospora Apii, Macrosporium carote), Ψύλλα των καρότων (Psila Rosae), Νηματώδεις, Συρματοσκούληκα.

 

Ποικιλίες : Υπάρχουν ποικιλίες με αμβλύ ή αιχμηρό σχήμα ριζοκονδύλου.

 

 

Βλάσσης Μπισμπίκης

Γεωπόνος

Συγγραφέας θεματικών βιβλίων

Μελέτη, Επίβλεψη & Κατασκευή Κήπων

Ιστοσελίδα : www.bisbikis.gr

E-mail :  info@bisbikis.gr