ΚΟΛΟΚΥΘΙ

CUCURBITA PEPOCUCURBITACEAE

Περιγραφή : Οι βλαστοί και τα φύλλα του είναι τριχωτά. Τα άνθη του και οι κορυφές του τρώγονται. Έχει χωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη. Για την επικονίαση απαιτούνται μέλισσες. Οι βλαστοί συνήθως  έρπουν.

Φαγώσιμο τμήμα του φυτού : Καλλιεργείται για τον ανώριμο ή τον ώριμο καρπό του, το άνθος (λουλουδοκολόκυθο) και τις κορυφές. Σε μερικές ποικιλίες τρώγονται και οι ώριμοι σπόροι ο γνωστός πασατέμπος.

Κλίμα : Απαιτεί ψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο μόνο το καλοκαίρι. Απαιτεί θερμοκρασίες 22 - 28 οC. Σε θερμοκήπιο μπορεί να καλλιεργηθεί και τον χειμώνα.

Έδαφος : Δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις. Προτιμά ελαφρό, πλούσιο σε οργανική ουσία, γόνιμο, στραγγερό έδαφος με ph 5,5 - 7,5.

 

Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου στο λαχανόκηπο ή σε σπορείο και μετά με μεταφύτευση στην οριστική θέση ή με φύτευση έτοιμων φυτών από την αγορά.

Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Οι φυτεύσεις έτοιμων φυτών γίνονται Απρίλιο - Μάιο όταν περάσει ο κίνδυνος παγετών. Το έδαφος έχει διαμορφωθεί σε σαμάρια. Ακολουθούν και άλλες φυτεύσεις ώστε να έχουμε παραγωγή όλο το καλοκαίρι. Η συγκομιδή ξεκινά ενάμισι μήνα μετά την φύτευση.

 

 

 

Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 1,00 μ. - 1,50μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 1.00μ. - 1,20μ. Με διαδοχικές φυτεύσεις πετυχαίνουμε παραγωγή όλο το καλοκαίρι. Απαιτούνται σκαλίσματα, βοτανίσματα, άρδευση και λίπανση.

Ασθένειες : Κλαδοσπόριο (Cladosporium cucumerinum), Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis), Ωίδιο (Erysiphe cichoracearum), Ανθράκωση (Colletotrichum lagenarium), Σκληροτίνια (Sclerotinia sclerotiorum), Γωνιώδης στιγμάτωση (Bacterium lacrymans), Ιώσεις: Μωσαικό 1, Μωσαικό 2, Τετράνυχος (Tetranychus urticae), Μελίγκρες (Aphis gossypii) κλπ.

Πρόγραμμα Φυτοπροστασίας : Χρειάζονται συχνά σκονίσματα με θειοχαλκίνη ή ψεκασμοί με μυκητοκτόνο για το ωίδιο τον περονόσπορο. Αν εμφανιστεί τετράνυχος πρέπει να ψεκάσουμε με τετρανυχοκτόνο και με εντομοκτόνο αν εμφανιστούν μελίγκρες.

Χρήσεις : Τα κολοκυθάκια συγκομίζονται ανώριμα. Πιο μικρά για σαλάτα και μαγείρεμα και πιο μεγάλα για τηγανητά.

Ποικιλίες : Λέγεται και κομποκολόκυθο ή καλοκαιρινό. Υπάρχουν και άλλα είδη με χειμωνιάτικους καρπούς που χρησιμοποιούνται κυρίως για πίτες. Τα σπέρματα κάποιων ποικιλιών μας δίνουν τον πασατέμπο. Κάποια είδη ή ποικιλίες έχουν καλλωπιστικό ενδιαφέρον.

Βλάσσης Μπισμπίκης

Γεωπόνος

Συγγραφέας θεματικών βιβλίων

Μελέτη, Επίβλεψη & Κατασκευή Κήπων

Ιστοσελίδα : www.bisbikis.gr

E-mail :  info@bisbikis.gr