ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

BRASSICA OLERACEA VOTRYTIS CAULIFLORACRUCIFERAE (ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ)

Καταγωγή : Από την Ευρώπη, τις Παραμεσόγειες περιοχές και την Ασία.

Περιγραφή : Είναι φυτό διετές που καλλιεργείται ως μονοετές ώσπου να δώσει την ανθοκεφαλή. Τον επόμενο χρόνο σποροποιεί.

Φαγώσιμο τμήμα του φυτού : Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του.

Κλίμα : Χρειάζεται δροσερό καιρό. Στην πολύ υγρασία σαπίζει. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε μεγάλα υψόμετρα. Είναι πιο ευαίσθητο από το λάχανο και το μπρόκολο στον παγετό.

Έδαφος : Δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις. Προτιμά ελαφρό, πλούσιο σε οργανική ουσία, γόνιμο, στραγγερό έδαφος με ph 6,0 - 7,0.

Λίπανση : Μία προσθήκη λιπάσματος του τύπου 11 - 15 - 15  που θα κυμαίνεται από 100 - 125 κιλά/στρεμ. θεωρείται ικανοποιητική σαν βασική λίπανση. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης πρέπει να γίνονται επιφανειακές λιπάνσεις με νιτρική αμμωνία.

Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο  σε σπορείο και μετά με μεταφύτευση στον λαχανόκηπο ή με φύτευση έτοιμων φυτών από την αγορά.

Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Φυτεύεται 15 - 30 Ιουλίου για συγκομιδή από τον Οκτώβρη μέχρι τα Χριστούγεννα. Τον Σεπτέμβρη για συγκομιδή όλο τον Χειμώνα. Τον Ιούνιο για συγκομιδή τον Αύγουστο.

Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,60 μ. - 0,70μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0.45μ. - 0,60μ.

Απαιτούνται σκαλίσματα, βοτανίσματα, άρδευση και λίπανση. Με δίπλωμα των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή 2 βδομάδες πρίν την συγκομιδή το προφυλάσσουμε από τον πολύ ήλιο ή την βροχή που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Ασθένειες : Τροφοπενία Βορίου, Μαύρισμα λαιμού (Phoma Lingan), Περονόσπορος (Peronospora Parasitica), Ριζοκτόνια, (Rhizoctonia solani), Αλτερνάρια (Alternaria Brassica, A. Brassicola), Φουζάριο (Fusarium oxysporum), Ροπαλοειδής ρίζα (Plasmodiophora Brassicae), Μαύρη σήψη (Xanthomonas Campestris), Νηματώδης (Meloidogyne sp.), Διάφορα σκουλήκια του λάχανου (Pieris Rapae, P. Brassicae), Αφίδες του λάχανου (Brevicoryne Brassicae), Άλτης, Αυτόγραφος, Μύγα.

Χρήσεις : Καταναλώνεται μαγειρεμένο, νερόβραστο, και τουρσί.

Συντήρηση Προιόντος : Καταναλώνεται μαγειρεμένο, νερόβραστο, και τουρσί.

Ποικιλίες : Υπάρχουν ποικιλίες πρώιμες και όψιμες.

Βλάσσης Μπισμπίκης

Γεωπόνος

Συγγραφέας θεματικών βιβλίων

Μελέτη, Επίβλεψη & Κατασκευή Κήπων

Ιστοσελίδα : www.bisbikis.gr

E-mail :  info@bisbikis.gr