Είδη φυτοδοχείων (γλάστρες)
που  βρίσκονται στο εμπόριο
Αμιαντοτσιμέντου κυλινδρική Τα φυτοδοχεία από αμιαντοτσιμέντο χρησιμοποιούνται όλο και ποιο λίγο λόγω της περιεκτικότητας σε αμίαντο που θεωρείται καρκινογόνος ουσία . Κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια και διαστάσεις . Μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα φυτά λόγου του ικανού όγκου χώματος που χωρούν .
Αμιαντοτσιμέντου κωνική
Αμιαντοτσιμέντου παραλληλόγραμμη
Αμιαντοτσιμέντου τετράγωνη
Αμιαντοτσιμέντου τύπου αχιβάδας
Μεταλλικά δοχεία γαλβανισμένα Τα μεταλλικά δοχεία χρησιμοποιούνται από πολλούς για φυτά που έχουν υψηλές ανάγκες σε σίδερο , μια άποψη που δεν έχει πρακτική σημασία . Συνήθως σκουριάζουν (εκτός από τα γαλβανισμένα και τα χάλκινα) και βάφουν τα πλακάκια η τα μάρμαρα στα μπαλκόνια .
Μεταλλικά δοχεία ειδικών κατασκευών
Μεταλλικά δοχεία τύπου βαρελιού
Μεταλλικά δοχεία χάλκινα
Ξύλινες ειδικών σχημάτων Από ειδική εμποτισμένη ξυλεία για να μην σαπίζουν . Κρατούν πολύ υγρασία εξωτερικά και δεν ενδείκνυνται για μικρούς χώρους λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν , συνέπεια των παχιών τοιχωμάτων τους . Πολύ όμορφες όμως για μεγάλους χώρους , μπορούν να δημιουργήσουν θαυμάσιες συνθέσεις . Καλό θα είναι να τις δείτε πριν αποφασίσετε τον τύπο των δοχείων που θα χρησιμοποιήσετε .
Ξύλινες κυλινδρικές
Ξύλινες μακρόστενες
Ξύλινες τετράγωνες
Ξύλινες τύπου βαρελιού
Ξύλινες τύπου μισού βαρελιού
Πήλινες αλειφόμενες Κατά γενική άποψη τα καλύτερα και ομορφότερα δοχεία . Τα πλέον οικολογικά με πολύ όμορφες γήινες αποχρώσεις σε πολλά σχήματα και μεγέθη . Μειονέκτημα θεωρείται το εύθραυστο του υλικού κατασκευής και το τρίψιμο όταν δεν έχουν ψηθεί καλά . Πλεονεκτούν έναντι των άλλων για το γεγονός ότι αναπνέουν μέσω των τοιχωμάτων τους . ταιριάζουν πολύ με το χρώμα και το ύφος του πρασίνου . Δημιουργούν θαυμάσιες συνθέσεις λόγω της ποικιλομορφίας τους . Δαπανηρότερες των πλαστικών , ποιο βαριές και δύσκολες στις μετακινήσεις τους .
Πήλινες γωνιακές
Πήλινες διακοσμημένες με ψηφίδες
Πήλινες κλασικές κωνικές
Πήλινες κυλινδρικές
Πήλινες παραλληλόγραμμες
Πήλινες σε ελεύθερα σχήματα
Πήλινες τετράγωνες
Πήλινες τοίχου
Πήλινες τύπου λεκάνης
Πήλινες τύπου πιθάρι
Πλαστικές αυτοποτιζόμενες Έχουν κατακλύσει την αγορά λόγω του χαμηλού κόστους , εκτός ειδικών εξαιρέσεων , του μικρού βάρους και της ποικιλομορφίας των σχεδίων τους . Το πλαστικό που δεν είναι καλής ποιότητας συνήθως καίγεται γρήγορα από τον ήλιο. Το πλαστικό είναι υλικό που δεν αναπνέει αλλά μετακινείται εύκολα χωρίς να σπάει λόγω μικρού βάρους που έχει . Το μικρό πάχος των τοιχωμάτων τις κάνει ιδανικές για μικρούς χώρους . Λόγω του μικρού βάρους είναι εύκολο να αναρτηθούν σε κάγκελα για φυτά κρεμοκλαδούς βλάστησης .
Πλαστικές γωνιακές
Πλαστικές κρεμαστές (κασπό)
Πλαστικές κυλινδρικές
Πλαστικές κωνικές
Πλαστικές μακρόστενες (ζαρντινιέρες)
Πλαστικές σε απομίμηση πήλινων
Πλαστικές τετράγωνες
Πλαστικές τύπου πιθάρι
Πολυεστερικά δοχεία διαφόρων σχημάτων Ειδικά δοχεία για ειδικές χρήσεις .
Τσιμεντένιες κυλινδρικές Βαριές και δύσκολα μετακινούμενες , με παχιά τοιχώματα . Χρησιμοποιούνται συνήθως σε πεζοδρόμια , εισόδους πολυκατοικιών κλπ.
Τσιμεντένιες μακρόστενες (παραλληλόγραμμες)
Τσιμεντένιες τετράγωνες
Τσιμεντένιες τύπου αχιβάδας
Παρόλα αυτά όταν κατασκευάζουμε ένα μπαλκόνι , θα πρέπει να έχουμε φαντασία και να αξιοποιούμε κάθε είδους δοχείο που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια σύνθεση . Έχουμε δει εμπνευσμένες συνθέσεις με τα ποιο απίθανα δοχεία . Για παράδειγμα ένας μεταλικός κουβάς , μια παλιά λεκάνη εμαγιέ η ένα παλιό τσουκάλι μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσια φυτοδοχεία . Θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε για την καλή στράγγιση με μεγάλες τρύπες , στρώση από χαλίκι η περλίτη .Τα μόνα δοχεία που δεν έχουν σύστημα στράγγισης είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους .