Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Εύα Ε. Ζιώζιου

ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


   Τα Χριστούγεννα τελείωσαν και για πολλούς τελείωσε και η παράταση ή δικαιολογία για υπέρμετρη κατανάλωση αλμυρών και γλυκών απολαύσεων.  Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες καταστάσεις της ζωής είναι συνδεδεμένες με τη διατροφή.  Για παράδειγμα συνδέουμε τα Χριστούγεννα με φαγητά, γλυκά, γιορτές όπου δεν χρειάζεται να έχουμε τον έλεγχο στη διατροφή.  Ακόμα όταν έχουμε στενοχώρια ή άγχος είτε θα γίνει αλόγιστη κατανάλωση τροφής είτε πλήρης αφαγία.  Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις, κακή κατάσταση του οργανισμού, αλλά και για κάποιους αίσθημα ενοχής και απώλεια αυτοεκτίμησης.   Τα πράγματα όμως θα ήταν τελείως διαφορετικά αν γνωρίζαμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή ως μέσο αντιμετώπισης και όχι ως αποτέλεσμα των συναισθημάτων μας.


   Είναι ίσως γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή λειτουργεί θεραπευτικά σε καταστάσεις όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, ουρικού οξέος αλλά και σε ορμονικά προβλήματα, στην απώλεια βάρους, μέχρι και στον καρκίνο.  Δεν είναι όμως γνωστή η άμεση σχέση της με την ψυχολογία αλλά και την παραγωγικότητά μας.


   Τα συναισθήματά μας ελέγχονται από ορμόνες του εγκεφάλου στις οποίες μάλιστα στοχεύουν και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα.  Αυτές είναι η σεροτονίνη και η βήτα-ενδορφίνη.  Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν τα φρένα του μυαλού δηλαδή ως η δύναμη να πούμε όχι στους πειρασμούς.  Επίσης χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζουν και φαινόμενα όπως η κατάθλιψη.  Η βήτα-ενδορφίνη είναι το φυσικό παυσίπονο του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης.  Αυτές λοιπόν οι ορμόνες μπορούν να ελεγχθούν με τη διατροφή.  Συγκεκριμένα μέσω χημικών διεργασιών, η τακτική χρήση συνδυασμού πρωτείνης με υδατάνθρακα, που αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης στο αίμα, κάνει θαύματα.    Για το λόγο αυτό η κατανάλωση πατάτας, βραστής ή ψητής, με τη φλούδα για τους διαβητικούς,  το βράδυ είναι ιδανικό τρόφιμο.  Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι καταλήγουμε  σε εύκολες αλλά ανθυγιεινές λύσεις όπως για παράδειγμα κάποιο γλυκό ή ψωμί.  Δεν γνωρίζουμε όμως ότι αυτή η λύση μετά από την μικρής διάρκειας ευφορία οδηγεί σε αισθήματα όπως ενοχή και απόρριψη αλλά και αύξηση της πείνας.


   Η λύση λοιπόν είναι απλή.  Κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα, εννοείται πρωινό,  με δυσαπορρόφητους υδατάνθρακες (όπως ακατέργαστα δημητριακά) και πρωτείνη ( με λίγα κορεσμένα λιπαρά) και μια πατάτα το βράδυ πριν τον ύπνο.  Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί αύξηση των ορμονών που ρυθμίζουν την καλή διάθεση χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία όπως για παράδειγμα αύξηση των επιπέδων σακχάρου ή χοληστερίνης στο αίμα.



   Έτσι καταλήγουμε   σε ένα πλάνο που για παράδειγμα περιλαμβάνει: γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό, κοτόπουλο βραστό με μαρούλι το μεσημέρι, γιαούρτι με μήλο το απόγευμα και ένα σνακ με φρυγανιά ολικής άλεσης και ανθότυρο.  Πριν τον ύπνο πάντα να θυμάστε την πατάτα η οποία όμως να καταναλώνεται τρεις ώρες μετά το βραδινό, μόνη και συνιστάται με την φλούδα.


  Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε επίσης και την παραγωγικότητά μας η οποία επιβαρύνεται από το αίσθημα της πείνας αλλά και την υπογλυκαιμία.


   Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα light προϊόντα δεν είναι και τα πιο υγιεινά ενώ παράλληλα τα υποκατάστατα ζάχαρης αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.


  Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η σωστή διατροφή αποτελεί καταλυτικό παράγοντα τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.



Ψυχολογία & διατροφή

Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε από το

Ανθόραμα

Εύα Ζιώζιου

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων - Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Οξφόρδης

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό, Τηλ.  210 6721431   Διεύθ. Ηλεκτρον. Ταχυδρομείου : evanti1@otenet.gr    URL : www.anthorama.gr/users/zioziou