Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Εύα Ε. Ζιώζιου

Οστεοπώρωση & διατροφή

Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε από το

Ανθόραμα

Εύα Ζιώζιου

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων - Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Οξφόρδης

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό, Τηλ.  210 6721431   Διεύθ. Ηλεκτρον. Ταχυδρομείου : evanti1@otenet.gr    URL : www.anthorama.gr/users/zioziou

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


  Ο σκελετικός ιστός, παρόλο που είναι σχετικά μή ενεργός, δεν είναι στατικός.  Η σύνθεσή του αλλάζει με την ηλικία.  Υπάρχει διαφορά τόσο στις μεγαλύτερες γυναίκες σε σχέση με τις νεότερες όσο και ανάμεσα στις γυναίκες με τους άνδρες.  Εκτενής  απομετάλλωση ή ελλάτωση του οστού ορίζεται ως οστεοπόρωση ή οστεοπενία.  Αναπτύσσεται ασυμπτωματικά και συχνά αδιάγνωστα μέχρι η κατάσταση να έχει προχωρήσει αρκετά.  Η διάγνωση συχνά γίνεται κατόπιν ενός κατάγματος ή έντονου  και χρόνιου πόνου στην σπονδυλική στήλη.  Είναι διπλάσιο το ποσοστό των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.  Από την ηλικία των 20-70 η πυκνότητα του οστού μειώνεται.  Υπάρχουν δύο τύποι οστεοπόρωσης:

1) Χαρακτηρίζεται από απομετάλλωση των σπονδύλων και ιδιαίτερα της οσφυική χώρας.  Παρουσιάζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ακόμα και μετά από 10 με 15 χρόνια.  Σχετίζεται με την μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων.

2) Χαρακτηρίζεται από απομετάλλωση των σπονδύλων, γοφού, λεκάνης, στο βραχιόνιον οστούν και στο κνημιαίον οστούν.  Εμφανίζεται και στα δύο φύλα σε ηλικία άνω των 75 και οφείλονται στην μειωμένη δραστηριότητα των οστικών κυττάρων.  Επίσης ευθύνεται η μειωμένη σύνθεση της βιταμίνης D, λόγω νεφρών, και η μειωμένη εντερική μεταφορά ασβεστίου.   Όταν αυτά συνδυάζονται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω τροφής αυξάνεται η συγκέντρωση παραθυρεοειδούς ορμόνης και έτσι διεγείρεται η απομετάλλωση του οστού.

Η οστεοπόρωση σχετίζεται και με την απώλεια δοντιών στην ενήλικο ζωή.  


Το σώμα χάνει ασβέστιο κάθε μέρα μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.  Οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην δημιουργία οστεοπόρωσης είναι:


       Η παρουσία συστηματικού παράγοντα  οστεοπόρωσης, είτε ενδογενής             είτε εξωγενής, δυσχαιρένει την αντιμετώπιση της νόσου

Ο πιο απλός και λιγότερο παρεμβατικός τρόπος ρύθμισης της οστεοπόρωσης είναι η διατροφή.  Σαφώς δεν μπορούν να αποφευχθούν άλλες ασθένειες και φάρμακα που επιβαρύνουν αλλά μπορεί να γίνει αλλαγή του τρόπου ζωής και κατά κύριο λόγο της διατροφής χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων.  Η τελευταία δεν επιβαρύνει ούτε καν οικονομικά όπως τα συμπληρώματα.  Επίσης, οι τροφές είναι πλήρης πηγή όλων των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα απλά συμπληρώματα, των οποίων η απορρόφηση είναι  περιορισμένη.  Αυτό γιατί μιλάμε για φυτικά συμπληρώματα τα οποία δεν επιβαρύνουν το συκώτι, ιδιαίτερα στην περίπτωση πρόσληψης φαρμάκων.  Μια ισορροπημένη διατροφή προάγει την διατήρηση υγιούς βάρους, δυνατών οστών και έτσι την αποφυγή ή περιορισμό της οστεοπόρωσης.  Πρόκειται για διατροφή που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.


Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οι πλουσιότερες πηγές αυτών είναι:

Ασβέστιο

Γάλα , αγκινάρες  ,γαρίδες , γλώσσα ,ελιές ,λάχανο ,μπακαλιάρος, παξιμάδι , πορτοκάλι , ρεβίθια , σουσάμι ,φασόλια, ψωμί , γιαούρτι ακτινίδια , μπάμιες, μαϊντανός , σαρδέλλες , σπανάκι , φασολάκια, μπρόκολο , μαρούλι , συκώτι , βοδινό , κοτόπουλο , αυγό , βρούβες

- η καλύτερη απορρόφησή του γίνεται το βράδυ


Μαγνήσιο

Γάλα , κοτόπουλο, μπακαλιάρος , σαρδέλλες , ψωμί , πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καλαμπόκι, φασόλια, θαλασσινά, μαϊντανός, καρότα, σπανάκι, λεμόνι , ντομάτα, μαρούλι, καρπούζι


Βιταμίνη D

Βούτυρο , γάλα , τυρί , συκώτι, ρέγκα , τόνος , σαρδέλες , δημητριακά, φρούτα, λινέλαιο


Βιταμίνη C

Αρακάς, κουνουπίδι , μπάμιες , μπρόκολο , ντομάτα , ραδίκια , ραπανάκια , σπανάκι, λεμόνι, πορτοκάλι

όχι υπερβολή στο πορτοκάλι


 Βόριο

Φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, κρασί, μπύρα


Β6

Συκώτι , φακές , κοτόπουλο, δημητριακά, σπανάκι, μπανάνα, ψωμί πιτυρούχο, ρύζι, καλαμπόκι, ψάρι, σιτάρι


Β9

Δημητριακά, μαύρο ψωμί, πατάτες, αρακάς, μπρόκολο, μαρούλι, πορτοκάλι , μαύρα φασόλια, ρεβίθια, αυγό, κοτόπουλο, συκώτι, τσένταρ


 Β12

Μυώδη κρέατα,  ψάρια , αυγά , τυρί , κοτόπουλο, γαλακτοκομικά , δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα


Βιταμίνη Κ

Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, συκώτι, τυρί, βούτυρο, αυγό, αρακάς, γάλα, καλαμπόκι, ψωμί, πατάτες, καρότα, ντομάτα, πορτοκάλι, ροδόκινο, μήλο























Οι απαραίτητες ποσότητες τροφών που καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες είναι:


Συμπερασματικά όλων των παραπάνω για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πρέπει:




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

ΒΙΤ. D

BIT. C

ΒΟΡΙΟ

Β6

Β9

Β12

ΒΙΤ. Κ

ΑΝΔΡΕΣ










19-51


1000mg


350mg

5μg


60mg

1mg

2.2mg

400mg

3mg

70-80μg

51 +

1200mg


10-15μg







ΓΥΝΑΙΚΕΣ











19-51

1000mg


280mg

5μg


60mg


1mg

2mg


400mg

3mg

60-65μg


51 +

1200mg



10-15μg








ΚΥΗΣΗ


+ 400mg



+5μg


+20mg



+0.6mg



+1mg


65μg

ΘΗΛΑΣΜΟ

+400mg


+5μg


40 mg


+0.5mg


+1mg


65μg